Kalprotektin – ključni marker za inflamatorne bolesti creva

Kalprotektin – ključni marker za inflamatorne bolesti creva

Inflamatorne bolesti creva (IBD) su hronična stanja koja se karakterišu upalom gastrointestinalnog trakta, što dovodi do različitih simptoma kao što su bol u stomaku, dijareja, umor i gubitak težine. Dijagnostikovanje IBD može biti izazovno, jer su simptomi slični simptomima drugih gastrointestinalnih poremećaja. Međutim, napredak u medicinskim istraživanjima doveo je do otkrića vrednih biomarkera, kao što je kalprotektin, koji ima značajnu ulogu u otkrivanju i praćenju IBD.

Šta je kalprotektin?

Kalprotektin je protein koji oslobađaju aktivirani neutrofili, vrsta leukocita, kao odgovor na upalu. Kada je prisutna upala u gastrointestinalnom traktu, nivo kalprotektina u stolici se značajno povećava. Merenje nivoa kalprotektina u stolici daje vredne informacije o prisustvu i stepenu upale u crevnoj sluznici, što ga čini pouzdanim biomarkerom za IBD.

Uloga kalprotektina u dijagnostici IBD

Jedan od značajnih izazova u dijagnostici IBD-a jeste njihovo razlikovanje od drugih gastrointestinalnih poremećaja sa sličnim simptomima. Tradicionalne dijagnostičke metode, kao što su endoskopija i kolonoskopija, koje mogu da naprave razliku, predstavljaju invazivne medicinske procedure za koje je potrebna prethodna priprema. Međutim, ove metode nisu neophodne kod svih pacijenta i upravo određivanje kalprotektina, kao neinvazivne analize, pomaže lekarima da procene kod kojih pacijenata postoji stvarna potreba za primenom drugih dijagnostičkih metoda. 
Kada pacijent ima simptome koji upućuju na IBD, lekar može tražiti određivanje kalprotektina u stolici. Povišeni nivoi kalprotektina ukazuju na upalu u gastrointestinalnom traktu, što može ukazivati na IBD, posebno Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

Prednosti testiranja kalprotektina

1. Neinvazivan test - kalprotektin test zahteva uzorak stolice, što ga čini neinvazivnom i prihvatljivom dijagnostičkom opcijom za pacijente, uključujući i decu.

2. Rano otkrivanje - nivoi kalprotektina rastu rano u toku upale, što omogućava otkrivanje IBD-a u ranim fazama.

3. Praćenje aktivnosti bolesti - za pacijente sa već dijagnostikovanim IBD, praćenje nivoa kalprotektina tokom vremena može pomoći u proceni aktivnosti bolesti i odgovora na terapiju. Smanjenje nivoa kalprotektina ukazuje na smanjenu upalu, dok povećane vrednosti ukazuju na aktivnu bolest.

4. Donošenje odluka o lečenju - rezultati testa kalprotektina mogu pomoći lekaru u donošenju odluke o daljim dijagnostičkim procedurama i opcijama lečenja.

Procedura određivanja kalprotektina

Za kalprotektin test potrebno je sakupiti malu količinu uzorka stolice. Pacijenti mogu uzeti uzorak kod kuće, a zatim ga poslati u laboratoriju na analizu. Test se može raditi tokom rutinskih pregleda kada pacijent nema simptome ili kada se pojave simptomi.
Kalprotektin test je doneo veliki napredak u dijagnostici i lečenju inflamatornih bolesti creva. Kao neinvazivan i isplativ biomarker, nudi brojne prednosti za pacijente i za zdravstvene radnike. Otkrivanje i praćenje zapaljenja u gastrointestinalnom traktu pomoću kalprotektina pomaže u ranoj dijagnozi IBD, olakšava donošenje odluka o lečenju i pomaže u proceni aktivnosti bolesti tokom terapije. Ako osetite simptome koji upućuju na IBD, konsultujte se sa svojim lekarom da li bi za Vas kalprotektin test bio pravi izbor. Rano otkrivanje bolesti i pravovremena terapija značajno unapređuje kvalitetu lečenja IBD.

Analize

Kalprotektin
-15%
2.700 2.295 RSD
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

Proizvod je uspešno dodat u vašu korpu za kupovinu!

Moja korpa Poručite