Lajmska bolest ili lajmska borelioza

Lajmska bolest ili lajmska borelioza

Ovaj članak ima za cilj da pruži informacije o lajmskoj bolesti, uključujući njen uzrok, simptome i način lečenja.

Uzroci lajmske bolesti

Lajmsku bolest izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, koja se prenosi zaraženim krpeljima. Krpelji se zaraze bakterijama kada se hrane krvlju zaraženih životinja, kao što su miševi i jeleni. Kada zaraženi krpelj ugrize čoveka i ostane dovoljno dugo vezan (obično 24 do 48 sati), bakterija se može preneti, što dovodi do pojave lajmske bolesti.

Simptomi lajmske bolesti

Simptomi lajmske bolesti mogu varirati i obično se pojavljuju u fazama. Uobičajeni znaci i simptomi su:

  • rani stadijum - u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon ujeda krpelja, može se razviti crveni osip koji se širi, poznat kao erithema migrans. Osip može imati jabučasti izgled, sa centralnom crvenom tačkom okruženom čistom površinom i spoljnim prstenom. Takođe se mogu javiti simptomi slični gripu, kao što su groznica, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i otečeni limfni čvorovi;

  • kasniji stadijum - ako se ne leči, mogu se javiti i teži simptomi poput jake glavobolje, ukočenog vrata, osip na različitim delovima tela, paraliza lica (Bellova paraliza), bol i otok u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavica i problemi sa pamćenjem.

Lečenje lajmske bolesti

Ako se dijagnostikuje rano, lajmska bolest se može efikasno lečiti antibioticima. Specifični antibiotik, doza i trajanje lečenja zavise od stadijuma bolesti i odgovora organizma na terapiju. Obično propisani antibiotici uključuju doksiciklin, amoksicilin i cefuroksim. Intravenski antibiotici su neophodni za teže oblike bolesti.

Prevencija lajmske bolesti

Sprečavanje ujeda krpelja je bitno za smanjenje rizika od lajmske bolesti. Evo nekoliko preventivnih mera koje treba uzeti u obzir:

  • izbegavajte područja zaražena krpeljima - ako je moguće, izbegavajte šetnju kroz visoku travu, šumovita područja i područja sa gustom vegetacijom gde su krpelji češći;

  • nosite zaštitnu odeću - kada ulazite u područja sa krpeljima, nosite duge rukave, dugačke pantalone uvučene u čarape i cipele sa zatvorenim prstima. Svetla odeća može olakšati uočavanje krpelja;

  • koristite repelente protiv krpelja - nanesite repelente na izloženu kožu i odeću. Pratite uputstva za upotrebu;

  • proverite telo - nakon boravka na otvorenom, temeljno proverite da li ima krpelja. Obratite posebnu pažnju na područja poput vlasišta, pazuha, prepona i iza ušiju;

  • odmah uklonite krpelja - ako pronađete krpelja zakačenog za vašu kožu, koristite pincetu sa finim vrhovima da biste ga uhvatili što bliže površini kože. Povucite nagore stalnim, ravnomernim pritiskom, tako da uklonite celog krpelja.

Prepoznavanje simptoma i rano traženje medicinske pomoći je od ključnog značaja za pravilnu dijagnozu i lečenje lajmske bolesti. Preduzimanje preventivnih mera, kao što su izbegavanje područja sa krpeljima i korišćenje zaštitne odeće i repelenata, može pomoći u smanjenju rizika od ujeda krpelja i lajmske bolesti. Ako sumnjate na lajmsku bolest ili ste zabrinuti zbog izloženosti krpeljima, konsultujte se sa svojim lekarom za odgovarajuću procenu, dijagnozu i lečenje.

Analize

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

Proizvod je uspešno dodat u vašu korpu za kupovinu!

Moja korpa Poručite