Panel polnih hormona i AMH test: ključne analize u ispitivanju reproduktivnog zdravlja žena

Panel polnih hormona i AMH test: ključne analize u ispitivanju reproduktivnog zdravlja žena

Na reproduktivno zdravlje žena utiču različiti faktori, pri čemu je uticaj polnih hormona najznačajniji. Regulišu menstrualni ciklus, plodnost i opšte zdravlje žena. Svaka neravnoteža u stvaranju polnih hormona može dovesti do niza zdravstvenih problema. Da bi se uzrok zdravstvenih problema otkrio na vreme, lekari se oslanjaju na određivanje nivoa polnih hormona u krvi, kao i na anti-Mullerian hormon (AMH) test.

Šta je Panela polnih hormona?

Panel polnih hormona obuhvata testove kojima se mere nivoi polnih hormona u krvi. Ovi hormoni uključuju estradiol, progesteron, testosteron, LH i FSH. Svaki od njih ima određenu ulogu u menstrualnom ciklusu i reproduktivnom zdravlju žene. Panel polnih hormona omogućava identifikaciju hormonskog disbalansa koji može dovesti do nepravilnih menstrualnih ciklusa, sindroma policističnih jajnika (PCOS) i neplodnosti.

1. Estradiol – odgovoran je za sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije, kao i za rast i obnavljanje sluzokože materice (endometrijuma).

2. Progesteron - nakon ovulacije za koju su odgovorni estradiol i LH, jajnici oslobađaju progesteron, koji zajedno sa estradiolom pomaže u pripremi sluzokože materice za potencijalnu implantaciju oplođene jajne ćelije. Ukoliko nije došlo do oplodnje, nivo progesterona opada i javlja se menstruacija.

3. Luteinizirajući hormon (LH) - pokreće oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika tokom ovulacije. Praćenje nivoa LH može pomoći u predviđanju perioda pogodnog za začeće.

4. Hormon koji stimuliše folikule (FSH) - stimuliše rast folikula u jajnicima, od kojih svaki sadrži jajnu ćeliju. 
5. Testosteron – iako se testosteron smatra muškim polnim hormonom, on se u malim količinima stvara i u jajnicima. Njegove povećane vrednosti dovode de nepravilnih menstrualnih ciklusa, izostanka ciklusa, uzrokuju smanjenu plodnost i javljaju se u PCOS.

Uloga AMH testa

AMH ili Anti-Mullerian hormon je hormon koji se proizvodi u jajnicima. Nivoi AMH daju značajan uvid u rezervu jajnih ćelija. AMH je posebno koristan za procenu potencijala za plodnost žene i procenu vremena do menopauze. Visoki nivoi AMH mogu ukazivati na stanja poput sindroma policističnih jajnika ili tumora jajnika, dok nizak nivo AMH može ukazivati na nižu rezervu jajnih ćelija, što utiče na mogućnost začeća.

Važnost ranog otkrivanja hormonskog disbalansa

Rano otkrivanje hormonske neravnoteže ili smanjene rezerve jajnika je od suštinskog značaja za žene koje planiraju trudnoću, jer omogućava lekarima da primene individualne planove lečenja i time povećaju šansu za uspešno začeće. 

Sledeći koraci nakon testiranja

Kada se sprovedu testovi za polne hormone i AMH, lekar će analizirati rezultate kako bi procenio status reproduktivnog zdravlja pacijentkinje. Na osnovu rezultata i obavljenog pregleda, predložiće nabolje opcije lečenja ili savetovati promene u načinu života kako bi se uzrok hormonskog disbalansa što pre uklonio. 

Redovne kontrole reproduktivnog zdravlja i preduzimanje odgovarajućih mera su od ključnog značaja za zdravlje žena. Zbog toga se žene podstiču da brinu o svom zdravlju tako što će redovno obavljati ginekološke preglede i potrebna laboratorijska testiranja. 

Analize

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

Proizvod je uspešno dodat u vašu korpu za kupovinu!

Moja korpa Poručite