Paratiroidni hormon - čuvar Vašeg kalcijuma

Paratiroidni hormon - čuvar Vašeg kalcijuma

Paratiroidni hormon - čuvar Vašeg kalcijuma

Saznajte više o paratiroidnom hormonu (PTH) koji neumorno radi kako bi održao savršenu ravnotežu kalcijuma u Vašem telu.

Šta je tačno PTH?

PTH, ili paratiroidni hormon, je hormon koji proizvode paratiroidne žlezde, koje se nalaze u blizini štitne žlezde. Njegova primarna uloga jeste da reguliše nivo kalcijuma u krvi, koji je neophodan za održavanje jakih i zdravih kostiju, kao i za rad ćelija. Povećani, kao i sniženi nivoi kalcijuma u krvi imaju posledice po zdravlje, a PTH je tu da to spreči. 

Šta se dešava kada nivo kalcijuma padne? 

1. Kosti - PTH signalizira kostima da oslobode kalcijum u krv.
2. Bubrezi - PTH smanjuje izlučivanje kalcijuma urinom, osiguravajući da on ostane u telu.
3. Creva - PTH poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane.

Zašto je praćenje PTH važno?

Povećani nivoi PTH ili hiperparatiroidizam izazivaju povećan nivo kalcijuma u krvi, snižen nivo fosfata, povećano izlučivanje kalcijuma i fosfata putem bubrega. Dugoročne posledice su dehidratacija, kamen u bubregu, hipertenzija, gastrointestinalni poremećaji, osteoporoza, a ponekad i neuropsihijatrijski i neuromišićni problemi. 

Snižen nivo PTH ili hipoparatiroidizam je najčešće sekundarne prirode posle operacije štitne žlezde, ali se može javiti i na autoimunoj osnovi. Simptomi hipoparatiroidizma su prvenstveno posledica sniženih vrednosti kalcijuma: slabost, grčevi u mišićima i moguća atrofija optičkog nerva.

Spremni da preuzmete brigu o svom zdravlju? Posetite nas na (www.clinica-sante.rs/analize/pth-parathormon-2.html](www.clinica-sante.rs/analize/pth-parathormon-2.htm) i iskoristite ekskluzivni popust od 20% tokom oktobra meseca.

Možete nas pronaći u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu. Saznajte više na (www.clinica-sante.rs/laboratorije](www.clinica-sante.rs/laboratorije).

Ne propustite priliku da proverite nivo PTH. Vaše zdravlje je naš prioritet!

Analize:

close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

Proizvod je uspešno dodat u vašu korpu za kupovinu!

Moja korpa Poručite