Vitamin B12 - zašto je važan i značajan?

Vitamin B12 - zašto je važan i značajan?

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, neophodan je za očuvanje zdravlja. Potreban je za stvaranje DNK, crvenih krvnih zrnaca, razvoj i funkciju nervnog sistema. Pripada grupi u vodi rastvorljivih vitamina, tako da ga možemo unositi u velikim količinama putem hrane i suplemenata, jer će se višak ukloniti iz organizma putem bubrega. 

Naš organizam ga ne može stvoriti i unosi se isključivo putem hrane životinjskog porekla ili hranom koja je obogaćena vitaminom B12, što znači da osobe koje su odabrale vegetarijansku ishranu moraju posebno voditi računa o ovom vitaminu i unositi ga putem suplemenata. S obzirom na to da je proces preuzimanja vitamina B12 iz hrane vrlo kompleksan i zahteva zdrav gastrointestinalni trakt, osobe koje boluju od bolesti digestivnog trakta ili su imale određene hirurške intervencije na njemu takođe su u riziku da razviju deficit vitamina B12. 

Značaj vitamina B12 u telu

Vitamin B12 ima značajan uticaj na:

1. zdravlje nervnog sistema - neophodan je za stvaranje mijelina, nervnog omotača;

2. energiju i vitalnost - deficit vitamina B12 dovodi do anemije zbog čega smo malaksali i osećamo se bezvoljno;

3. formiranje crvenih krvnih zrnaca - vitamin B12 je neophodan za formiranje i razvoj crvenih krvnih zrnaca, u slučaju njegovog deficita dolazi do nastanka megaloblastne anemije;

Kada treba proveriti nivo vitamina B12

Važno je prepoznati simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina B12. To može uključivati umor, slabost mišića, vrtoglavicu, poteškoće u koncentraciji, poremećaj sna, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima. Ako osetite ove simptome ili ste u rizičnoj grupi kao što su vegetarijanci ili vegani, ili imate određena zdravstvena stanja povezana sa nastankom deficita vitamina B12, vaš lekar može predložiti da proverite nivo vitamina B12 u krvi.

Put do zdravlja

Zdravlje je dragocen dar, a vitamin B12 igra ključnu ulogu u njegovom održanju. Uključivanjem zdravih izvora vitamina B12 u ishranu, kao što su nemasno meso, riba, jaja ili mlečni proizvodi, možete očuvati svoje zdravlje. Ako ste zabrinuti u vezi sa nivoom vitamina B12, konsultujte se sa svojim lekarom da proceni vaše potrebe i zajedno odlučite o tome šta je najbolje za vas.

Analize

Vitamin B12
-15%
1.200 1.020 RSD
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

Proizvod je uspešno dodat u vašu korpu za kupovinu!

Moja korpa Poručite